Algemene vragen
De meeste eersteklassers hebben voor hun schoolwerk ongeveer anderhalf uur per dag nodig. De een werkt natuurlijk sneller dan de ander. Wie aan huiswerk gewend is, maakt het vaak ook iets sneller dan iemand die dat op De Nassau voor het eerst krijgt. Heel vaak kun je al in de klas beginnen. Dat scheelt thuis tijd. Ook is het mogelijk in een van onze studienissen of in het Medialab aan je schoolwerk te werken.
Wij hebben regels en vinden het heel normaal dat je je daaraan houdt. We verwachten bijvoorbeeld dat je je spullen bij je hebt en het schoolwerk bijhoudt. Je mag de les niet verstoren of andere kinderen lastigvallen. Als je dat soort zaken overdreven vindt, vind je De Nassau misschien wel streng. Voor ons is het de normale gang van zaken.
Hoe lang duurt een schooldag?
Vanaf het schooljaar 2022-2023 volgen al onze leerlingen onderwijs volgens het
mentor-major-minor principe. De dag start met een mentordeel van 35 minuten.
De lessen in het majordeel duren 70 minuten en de verschillende minors in het minordeel
35 minuten. Voor de pauzes tussen de lessen door mag je zelf brood en drinken van thuis mee naar school nemen. In de kantine kun je ook iets lekkers kopen.
Is De Nassau een grote school?
De Nassau heeft ongeveer 1800 leerlingen. Deze leerlingen zijn verdeeld over twee gebouwen. Dat zijn er heel wat meer dan op je basisschool. Daarom doen alle docenten erg hun best om je snel te leren kennen. Je klassenmentor helpt jou de school te leren kennen. Op ons mavogebouw aan de Paul Krugerlaan zitten ongeveer 550 leerlingen en op de locatie voor havo en vwo aan De la Reyweg ongeveer 1250 leerlingen.
Is De Nassau een moderne school?
Ja, De Nassau is een moderne school. Alle leerlingen werken met een laptop. Er zijn twee moderne Medialabs met veel computers waaraan je kunt werken. Ook kun je makkelijk filmpjes opnemen bij een green screen en zijn er zelfs een 3D-printer en VR-bril aanwezig! In de eerste klas krijg je de vakken tabletvaardigheden en informatiekunde; daar leer je om zo goed mogelijk met alle digitale mogelijkheden om te gaan. Vrijwel alle lokalen zijn uitgerust met moderne media en digitale schoolborden. De Nassau biedt je naast de verplichte lessen ook keuzemogelijkheden in het minordeel aan. Deze keuzelessen noemen we minors.
Kan ik bij een vriend of vriendin in de klas komen?
Ja, als je een speciaal verzoek hebt, kun je dit aangeven bij de aanmelding. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met je wens om bij een vriend of vriendin in de klas te komen.
Heeft De Nassau toetsweken?
Op De Nassau krijg je in alle leerjaren vier toetsweken. Tijdens de toetsweek maak je gemiddeld twee toetsen op een dag. Tijdens de toetsweek heb je geen lessen.
Wat doet De Nassau aan kunst en cultuur?
Op de Nassau worden er binnen het lesaanbod tekenen, handvaardigheid en CKV regelmatig uitstapjes gemaakt naar culturele en kunstzinnige organisaties. Hierbij maken leerlingen op alle niveaus (mavo-havo-vwo) door de verschillende leerjaren heen kennis met verschillende kunstdisciplines. Ook worden er regelmatig docenten dans, graffiti, theater en beeldende kunst uitgenodigd om in de klas- of in ons auditorium- een workshop te verzorgen.
Als aanvulling op de reguliere lessen hebben we voor leerlingen van klas 1, 2, 3 een CKV –juniorweek waarin leerlingen in hun eigen omgeving op zoek gaan naar Kunst en Cultuur. Dit wordt verbonden aan een workshop of creatieve opdracht. Alle onderbouwleerlingen bezoeken (minstens) een keer een museum en in de bovenbouw kun je op alle niveaus examen doen in de kunstvakken. Leerlingen kunnen binnen het programma van De Nassau Academie eveneens kiezen voor verschillende creatieve minors.
De Nassau heeft een eigen kunstcollectie op de locatie RW. Daarnaast hebben we nauw contact met een aantal organisaties die we vaak bezoeken. Zo werken we regelmatig samen met de Nieuwe Veste, Smb, Bibliotheek Breda, Cultuurnacht NV, Event entertainment, Tiggelman Dansstudio, Scapino Ballet, Chassé Breda, Van Abben museum, de Pont en het Stedelijk museum Amsterdam.
Vragen over tto
Waarom worden niet alle lessen in het Engels gegeven?
Dit doen we om de balans tussen de Nederlandse en Engelse taal in evenwicht te houden. Bovendien is het wettelijk niet toegestaan om meer dan 70% van de lessen in het Engels te geven.
Is Cambridge Engels, dat op andere scholen wordt aangeboden, hetzelfde als tto?
Nee, een school die Cambridge Engels aanbiedt, geeft versterkt talenonderwijs. Er worden dan geen andere vakken (dan Engels) in het Engels aangeboden dus er wordt door de leerlingen veel minder Engels gesproken dan op een tto-school. Een school die Cambridge Engels aanbiedt, staat niet onder controle van het Nuffic en hoeft dus ook niet aan alle eisen die landelijk gesteld worden te voldoen. Hieronder staat een uitgebreid overzicht van de verschillen:
Cambridge Advanced/Proficiency Exam (CAE/CPE) | Dutch State Exam (VWO English) | International Baccalaureate (IB English A) |
Targets non-native speakers | Targets non-native speakers | Targets academic native and near native speakers |
English as a second language course | English as a second language course | Pre-university language and literature course |
Students selected on their level of English | Students selected by Cito Test and school advice | Students selected on basis of academic performance. (In The Netherlands Cito Test and school advice.) |
Focuses on reading, writing, speaking, listening and use of grammar. | Focuses on reading, writing, speaking, listening and literature. | Focuses on university style essay writing, analytical reading, stylised writing, group/individual presentations and the nuts and bolts of language. |
Available at recognised language schools/businesses worldwide. | Available at recognised secondary schools in The Netherlands. | Available at recognised international/bilingual schools worldwide. |
Both self-study and teacher led options available. | Teacher led programme as part of six year secondary school education. | Two year teacher led course. Part of a six year bilingual programme. |
Focuses on accuracy of language | Focuses on accuracy of language | Focuses on accuracy of language
History of language Literature Media and language Cultural awareness |
Targets all age levels – teenagers to pensioners | Targets 17-19 year olds | Targets 17-19 year olds |
Welke vakken worden in de brugklas in het Engels gegeven?
In de brugklas: aardrijkskunde (geography), geschiedenis (history), wiskunde (mathematics), biologie (biology), lichamelijke opvoeding (physical education) en natuurlijk Engels (English).
Welke opleiding krijgen de docenten?
De docenten die lesgeven aan tto-leerlingen hebben daar zelf voor gekozen. Het zijn voornamelijk Nederlandse docenten. Wel spreken zij vloeiend Engels. De docenten hebben in voorbereiding op de start van het tto een intensieve taaltraining gevolgd. Voor goed tweetalig onderwijs zijn geschoolde en enthousiaste docenten noodzakelijk. Alle docenten zijn of komen in het bezit van het Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE) en hebben door cursussen in Engeland hun spreekvaardigheid intensief geoefend.
Krijgen de leerlingen eerst een tijdje les in het Nederlands, voordat overgestapt wordt op het Engels?
Nee, in principe niet. Wel zal er tijdens de lessen waar nodig nog Nederlands gesproken worden. Tot aan de herfstvakantie zal zo’n 50% Engels worden gesproken, tussen de herfst en de kerstvakantie zo’n 75% en na de kerstvakantie vrijwel 100%.
Zijn de toetsen ook in het Engels?
Ja, in het begin mag er ook zo af en toe nog wel in het Nederlands worden geantwoord en worden spelfouten buiten beschouwing gelaten (behalve bij het vak Engels). De leerlingen mogen tijdens de toetsen een woordenboek gebruiken.
Heeft al dat Engels geen gevolgen voor het Nederlands van de leerlingen in het tto?
Nee, het Nederlands is en blijft hun moedertaal; er zijn geen (negatieve) gevolgen geconstateerd voor de beheersing van het Nederlands van leerlingen in het tto.
Welke boeken worden er bij de Engelstalige lessen gebruikt?
Steeds meer uitgevers gaan bestaande methodes door native speakers vertalen in het Engels. Het aanbod groeit dus. Ook komen er boeken uit Groot-Brittannië, met bij sommige vakken waar nodig specifieke aanvullingen voor de Nederlandse situatie.
Is het curriculum precies hetzelfde als voor de overige vwo-brugklassen?
Voor de meeste vakken is het curriculum hetzelfde. Voor sommige vakken geldt dat er andere onderwerpen met een internationaler karakter aan bod komen.
Is het tto ook te combineren met het gymnasium?
Ja! Op veel scholen met tto is er geen gymnasiumopleiding beschikbaar, maar op De Nassau wel. Je kunt kiezen uit tto gymnasium en tto atheneum.
Wat is het verschil tussen tto gymnasium en tto vwo?
Bij tto gymnasium volg je ook Latijn en Grieks vanaf de tweede klas en neem je samen met de leerlingen van het klassieke gymnasium deel aan de specifieke gymnasiumactiviteiten.
Is dat niet veel te zwaar voor leerlingen?
De praktijk tot nu toe wijst uit dat dat reuze meevalt. Gemotiveerde intelligente kinderen kunnen heel veel, zeker als ze er plezier in hebben.
Moeten ouders extra betalen voor tto?
Ja, op De Nassau zijn de extra kosten voor tto €50,– per jaar. In de jaren dat de leerlingen naar het buitenland reizen komen hier nog extra kosten per reis bij.
Waar is dat extra geld voor bestemd?
Dit extra geld is voornamelijk bestemd voor de extra buitenlesactiviteiten (excursies etc.) die de leerlingen aangeboden krijgen. Het geld wordt daarnaast ook besteed aan de examens.
Waar kan ik terecht als ik nog meer vragen heb over het tweetalig onderwijs in het algemeen?
De site van het Europees Platform biedt de meeste informatie. Daar zijn ook weer verdere links te vinden zoals www.ikkiestto.nl.
Waar kan ik terecht als ik nog meer vragen heb over het tweetalig onderwijs op De Nassau?
Je kunt een mail sturen naar de coördinator tto (de heer Van Aalst) via j.vanaalst@denassau.nl.
Heeft de school een officieel tto-certificaat?
Ja, de school heeft in 2010 en 2011 een uitgebreide controle (visitatie) ondergaan waarbij lessen werden bezocht en gesprekken werden gevoerd met de directie, docenten, ouders en leerlingen door drie leden van het Europees Platform. De beoordeling was beide keren zeer positief waardoor we vanaf 2010 de officiële titel tto-junior school mogen voeren en vanaf januari 2012 de titel tto-senior school.
Vragen over dyslexie
Mijn kind heeft dyslexie. Welke gegevens moet ik aanleveren?
Bij de aanmelding van een nieuwe leerling verlangt De Nassau een kopie van de officiële dyslexieverklaring. Deze verklaring is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor de wettelijke (examen)faciliteiten die er voor dyslectische leerlingen zijn. Daarnaast ontvangt de school graag het onderzoeksverslag met de bijbehorende handelingsadviezen.
Krijgen alle dyslectische leerlingen dezelfde faciliteiten?
Een aantal regelingen zoals ‘tijdverlenging’ wordt aan alle leerlingen met dyslexie toegekend. Voor sommige faciliteiten zoals het gebruik van ‘auditieve ondersteuning’ is expliciete toestemming nodig. De mentor kan, na overleg met ouders, hiervoor een verzoek indienen bij het intern zorgoverleg (Izo) van De Nassau.
Hoeveel tijdverlenging krijgt een dyslectische leerling?
Leerlingen met dyslexie krijgen bij toetsen en examens 20% extra tijd. Duurt een toets bijvoorbeeld 40 minuten, dan mag de dyslectische leerling 8 minuten langer werken. De tijdverlenging vindt plaats binnen het lesuur waarin de toets wordt afgenomen.
Wat houdt de regeling ‘halvering spellingfouten’ in?
Spelfouten worden alleen aangerekend bij de talen. Bij andere vakken tellen spelfouten niet mee. Bij dyslectische leerlingen worden de spelfouten voor de helft geteld (t/m klas 3). In de bovenbouw worden bij proefwerken en schoolexamens de spellingfouten normaal meegerekend. Dit is in overeenstemming met de wettelijke regelgeving rondom spelling bij het centraal eindexamen.
Worden de toetsen voor dyslectische leerlingen vergroot?
Alle leerlingen op De Nassau krijgen hun toetsen en examens in het lettertype Arial, puntgrootte 12. Dit lettertype is groot genoeg voor leerlingen met een leesbeperking. De Nassau volgt hiermee de richtlijn die bij het centraal eindexamen wordt gehanteerd.
Wanneer komt een dyslectische leerling in aanmerking voor een mondelinge toetsing?
Als er een duidelijk vermoeden is dat een leerling op een schriftelijke toets niet zijn capaciteiten heeft kunnen laten zien, kan er een mondelinge herkansing plaatsvinden. Dit gebeurt bij hoge uitzondering, onder strikte voorwaarden, op verzoek van de leerling in overleg met de vakdocent.
Mag een dyslectische leerling bij toetsen de laptop als schrijfgerei gebruiken?
In principe maken alle Nassauleerlingen hun toetsen op papier. Dyslectische leerlingen kunnen toestemming krijgen om hun toetsen op de laptop te maken. De spellingcontrole mag dan worden gebruikt tenzij de docent vooraf heeft aangegeven dat het bij de betreffende toets niet is toegestaan. Wordt de spellingcontrole gebruikt, dan is de regeling ‘halvering spelfouten’ niet van toepassing.
Wanneer mag een dyslectische leerling auditieve ondersteuning gebruiken bij toetsen?
Een dyslectische leerling kan, na een geslaagd oefentraject, toestemming krijgen voor auditieve ondersteuning bij toetsen en examens. Voorwaarde is dat deze vorm van ondersteuning geadviseerd wordt in de officiële dyslexieverklaring en/of in het bijbehorende handelingsadvies. Verder wordt van de leerling verwacht dat hij deze auditieve ondersteuning ook inzet bij studie en huiswerk.
Welke voorleessoftware wordt er op De Nassau gebruikt?
Bij toetsen en examens wordt de toets digitaal afgenomen waarbij de tekst wordt voorgelezen. De leerling gebruikt zijn eigen schoollaptop en bedrade koptelefoon/oortjes. Bij het centraal eindexamen is het niet mogelijk om het programma Word te gebruiken. De school bestelt dan de centrale examens in Daisy-formaat.
Mogen dyslectische leerlingen gebruikmaken van gesproken boeken?
Een dyslectische leerling kan bij de openbare bibliotheek gesproken literatuurboeken lenen via ‘Luisterbieb’ of ‘Passend Lezen’. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat de leerling dan niet alleen luistert maar ook meeleest met de tekst. Voor gesproken school- en studieboeken kunt u terecht bij de organisatie Dedicon. Daarnaast zijn sommige digitale lesmethodes al door de uitgever voorzien van een voorleesfunctie.
Mag een dyslectische leerling een vreemde taal laten vallen?
Leerlingen met dyslexie hebben geen automatisch recht op ontheffing voor Frans of Duits. Op de havo zijn t/m klas 3 de vakken Frans en Duits verplicht. Op de mavo kan in uitzonderlijke gevallen in klas 2 vrijstelling worden gegeven voor het vak Frans of Duits. Op het vwo kan in uitzonderlijke gevallen vanaf klas 4 ontheffing worden gegeven voor Frans of Duits. De vwo-leerling dient dan examen af te leggen in een vervangend vak.
Zijn er speciale overgangsnormen voor dyslectische leerlingen?
Voor dyslectische leerlingen gelden de gebruikelijke overgangsnormen die voor alle leerlingen gelden.
Wordt er remedial teaching gegeven op De Nassau?
In klas 1 en 2 bestaat voor leerlingen met dyslexie de mogelijkheid tot het volgen van remedial teaching.
Bij wie kan ik meer informatie over het dyslexiebeleid van De Nassau krijgen?
Aan het begin van het schooljaar is er een informatieavond voor de ouders van dyslectische brugklasleerlingen. Ook voor deze leerlingen wordt een speciale bijeenkomst gehouden. Heeft u voor die tijd nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de ondersteuningscoördinator.
Vragen over de laptop
Op welke manier wordt de laptop bij het onderwijs gebruikt?
De leerlingen maken bij alle vakken gebruik van hun laptop. De manier waarop de laptop wordt ingezet, verschilt per vak. Een toenemend aantal vakken werkt volledig digitaal, bij andere vakken wordt de laptop voor maatwerk en extra oefening gebruikt.
Waarom heeft De Nassau gekozen voor laptops?
Wij zijn van mening dat de toepassing van ICT in het onderwijs een niet te stoppen ontwikkeling is. E-learning biedt mogelijkheden om ons onderwijs te verbeteren en aantrekkelijker te maken. De brugklasleerlingen leren bij de vakken informatiekunde en laptopvaardigheden hoe ze efficiënt om kunnen gaan met hun laptop.
Mag de laptop mee naar huis?
Ja, de leerling mag de laptop mee naar huis nemen. Hij gebruikt de laptop bij het maken van het schoolwerk.
Wordt de laptop met software geleverd?
Op de laptop is Windows 10 geïnstalleerd. Verder beschikt de leerling over het volledige Office-pakket en allerlei vakspecifieke educatieve toepassingen.
Kan de leerling zelf software en drivers installeren?
De leerling kan alleen software uit de besloten “Store” installeren. Het is niet mogelijk andere software en drivers te installeren. Portable software gebruiken is natuurlijk wel mogelijk.
Is de laptop beveiligd?
Iedere laptop is voorzien van een antivirusprogramma. Onze systeembeheerders zorgen ervoor dat belangrijke updates worden uitgevoerd.
Kan de leerling altijd bij de gegevens die hij opslaat?
We maken gebruik van Office 365, waar de leerling gegevens kan opslaan in OneDrive. OneDrive is automatisch gekoppeld aan de laptop, opdat de leerling altijd toegang heeft tot zijn gegevens.
Hoe volgt de leerling lessen als zijn laptop kapot is?
Als de laptop niet meer werkt, gaat de leerling naar het Medialab. Hij krijgt dan tijdelijk een vervangende laptop.
Wat moet de leerling doen als zijn laptop in de vakantie kapotgaat en hij moet de laptop gebruiken voor huiswerk?
In de vakanties is de ICT-afdeling bereikbaar via e-mail. Er kan een afspraak gemaakt worden om een vervangende laptop op te halen.
Wat valt er onder de verzekering van de laptop?
De laptop is verzekerd tegen schades die buiten de schuld van de gebruiker ontstaan zijn. Schades die opzettelijk zijn toegebracht, worden niet vergoed en komen voor rekening van de ouders van de leerling.
Is een hoesje verplicht?
Een hoesje is niet verplicht maar wordt wel geadviseerd, eventueel kun je ook een tas gebruiken met een apart laptop vak. Hiermee kun je schade voorkomen
Wat zijn de voorwaarden van de verzekering?
De laptops zijn beperkt verzekerd. Er kan eenmaal per jaar aanspraak gemaakt worden op de verzekering voor onopzettelijke schade. Voor de laptop geldt een eigen risico van €50,- per reparatie.
Valt diefstal onder de verzekering?
De laptop is niet verzekerd tegen diefstal. De laptop is eigendom van De Nassau, in geval van diefstal wordt het restbedrag van de laptop doorberekend aan de ouders van de leerling.
Krijgen leerlingen die net beginnen op De Nassau een nieuwe laptop?
Alle leerlingen die net beginnen op De Nassau ontvangen in de eerste week een laptop. Alle brugklasleerlingen ontvangen een nieuwe laptop, instromers in andere leerjaren kunnen ook een gebruikte laptop ontvangen.
Hoe zit het met eigendom van de laptop?
De laptop is eigendom van De Nassau. Indien elk jaar de ouderbijdrage is voldaan wordt de laptop, zodra deze 4 jaar oud is, eigendom van de leerling. De termijn van 4 jaar is gekoppeld aan de laptop en ouderbijdrage, niet aan de leerling. Elke leerling start in de brugklas met een nieuwe laptop. Iedere leerling die minimaal 4 jaar onderwijs heeft gevolgd op De Nassau heeft aan het einde van de schoolcarrière minimaal 1 laptop mogen behouden mits de ouderbijdrage voor de laptop betaald is.
Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter verduidelijking:
Voorbeeld 1
Een brugklasser krijgt een nieuwe laptop in bruikleen. Deze leerling gebruikt 4 jaar lang dezelfde laptop en elk jaar is de ouderbijdrage voldaan. Aan het einde van die periode wordt de laptop eigendom van de leerling. Voor de eventueel resterende jaren op De Nassau, krijgt hij een andere laptop in bruikleen.
Voorbeeld 2
Een leerling krijgt een laptop in bruikleen die al twee jaar oud is. Hij gebruikt deze laptop dan nog 2 jaar en voldoet de ouderbijdrage. Hij wordt aan het eind van die periode eigenaar en krijgt een andere laptop in bruikleen.
Voorbeeld 3
De leerling krijgt een nieuwe laptop in bruikleen. Na 3 jaar gebruik laat hij de laptop vallen, waardoor deze onherstelbaar beschadigd is. Hij krijgt vervolgens een andere laptop in bruikleen. Als deze laptop dan pas 1 jaar oud is, moet de leerling nog minimaal 3 jaar doen met deze nieuwere laptop.
Voorbeeld 4
Een leerling ontvangt een laptop maar voldoet de ouderbijdrage niet, de leerling blijft dezelfde laptop gebruiken gedurende de schoolcarrière.