Deze afstammeling van een Duitse familie te Zwolle werd meer dan een modelstudent (minimaal 14 uur studie per dag en alleen op woensdag- en zondagmiddag tijd voor een korte wandeling!) en de weg naar een academische carrière leek open: hij promoveerde op 22-jarige leeftijd. Uiteindelijk kwam daar de politiek, na een lange universitaire aanloop, voor in de plaats. En daar, zo zette Aerts boeiend uiteen, raakt Thorbecke ons allemaal, want deze 19e-eeuwse liberale reus bleek er bijzonder moderne gedachten op na te houden. Gedachten die de huidige Haagse politici misschien zelfs wel ouderwets doen lijken. Jaloers op zijn invloed en prestaties zullen ze rondom het huidige Binnenhof sowieso wel zijn. Thorbecke zette Nederland namelijk op het spoor van de politieke moderniteit, kreeg koning Willem II zo ver dat hij zijn handtekening onder een nieuwe grondwet zette en bleek in de nieuwe Tweede Kamer van na 1848 van bijna onmetelijke statuur. Die statuur kunnen we nog dagelijks aan politieke verwijzingen, standbeelden in Zwolle, Den Haag en Amsterdam en aan straatnamen in ons landje zien. Het scheelde maar bar weinig, zo bleek, of zelfs de Flevopolder had Thorbeckeland geheten!
Jurist, historicus, filosoof, politicoloog, politicus: Thorbecke was het allemaal gedurende zijn intensieve leven van 1798 tot en met 1872. Gelukkig bleek hij ook gewoon een echt mens: de oprechte, pure liefde die de staatsman voelde voor zijn vrouw Adelheid en daarnaast de stroeve en soms zelfs grimmige relatie die de liberale godfather onderhield met zijn tegenpool koning Willem III (Nassau is nooit ver weg…) brengen wat balans aan bij zijn imponerende academische en Haagse carrière.
Dit verhaal over dat bijzondere leven, gebaseerd op de in 2018 verschenen biografie van de hand van hoogleraar geschiedenis Remieg Aerts (Thorbecke wil het, biografie van een staatsman – uitgeverij Prometheus), was het sluitstuk van een fraai Nassau Academiejaar.
Op naar nieuwe lezingen en Academielezingen in 2019-2020!