Donderdag 4 april verwelkomden we Jaap Robben, schrijver en oud-leerling. Hij kwam voor alle leerlingen uit havo-4. In het auditorium werd hij geïnterviewd door Kevin Wagemakers, Kendra Vermeulen, Timber Broers en Sil van Dongen. Waarvoor hulde!
Jaap had een mavo/havo-advies, maar in het tweede jaar kwam hij op het gymnasium van De Nassau terecht. Hij was in de les meestal braaf, maar soms speelde hij het klaar om er nét niet te worden uitgestuurd. Hij denkt nog regelmatig aan De Nassau, ziet nog oud-leerlingen en droomt soms nog over zijn schooltijd in Breda. ‘De uitwisselingsreis naar Noorwegen is een mooie herinnering’, vertelt Jaap. De leerlingen in de zaal vragen zich af waarom zíj eigenlijk niet naar Noorwegen gaan. Jaap reageert: ’Toen lag Noorwegen veel dichterbij. Je kon op de fiets en dat was lekker goedkoop.’ Een grappige uitspraak die de leerlingen waarderen.
‘Ik dacht dat ik dyslexie had, dat leek me wel iets voor mij.’ ‘Schrijver worden, daar dacht ik niet aan als beroep. Boswachter of iets met het milieu dat was meer mijn richting.’ ‘De middelbare schooltijd is een tijd waarin je een eigen leven krijgt. Je leert veel van jezelf en hoe je met anderen omgaat.’ ‘Ik was nieuwsgierig.’ ‘Ik was chronisch en planmatig verliefd; steeds op andere meisjes.’
Kleine voorvallen of gesprekjes kunnen een bron van inspiratie zijn. ‘Als je schrijft, kun je inzoomen op momenten. Je kunt iets heel gedetailleerd vangen in bijvoorbeeld twintig woorden en daarmee stolt het een beetje.’ Jaap vertelt over de vele e-mails en brieven die hij ontvangt. Iedereen leest een boek anders. Dat is fascinerend. Ook leerlingen benaderen hem weleens met een vraag als: wat is het motief van ‘Birk’?
Jaap is bekend met mindmappen en hij toont de leerlingen een groot vel papier, volgekrabbeld en met gele briefjes beplakt. Woorden en zinnen worden opgeschreven en dan associeert de schrijver verder: ‘muggen, zomer, wespen’ en dan kom je op het woord ‘energiedrank’. Dat is mooi. De titel van een boek verzinnen is ingewikkeld. Hoe noem je je hond of je kat? Het geven van een naam aan zo’n dier is ook niet eenvoudig. Het woord ‘zomervacht’ bleek een keer in zijn manuscript voor te komen. Zomervacht: een soort bodywarmer in de sauna. Het idee voor het boek kreeg hij na het bekijken van een documentaire over twee broers. Deze broers werden enkele jaren gevolgd. De gehandicapte broer bleef achter in de tijd en de andere broer wilde heel graag voor hem blijven zorgen.
Jaap las voor uit ‘Zomervacht’. De leerlingen luisterden aandachtig.
Een giebeltje, dan een smakje van haar lippen voordat ze fluistert: ‘Fanavond, eten we lasanja!’