Wanneer je je inschrijft voor De Nassau zoeken we natuurlijk een afdeling die bij je past. Je moet voldoende worden uitgedaagd, maar er moet ook weer niet te veel van je gevraagd worden. Om dat te beoordelen, gaan we uit van het advies van de basisschool. De leerkrachten daar kennen je natuurlijk al jaren. Verder kijken we naar het leerlingvolgsysteem. Soms is er meer informatie die duidelijk maakt wat voor onderwijs het beste bij je past.
Je gaat naar school om te leren. Op De Nassau helpen we je het beste uit jezelf te halen en je goed voor te bereiden op een vervolgopleiding. Je schooltijd moet ook een leuke tijd zijn. Als je het naar je zin hebt, gaat leren bijna vanzelf. Op De Nassau werken we aan een goede sfeer en je krijgt hulp als het nodig is.
Activiteiten
Er gebeurt elk jaar van alles! Dat begint met de introductiedagen in de eerste schoolweek. Verder zijn er excursies, leerjaarfeesten, sportdagen, theaterbezoeken en een jaarlijkse lan-party.
Actief leren
Op De Nassau leer je voor je toekomst. Leren doe je op onze school niet alleen door te lezen en te luisteren. In veel lessen ben je ook op andere manieren actief bezig: in een vreemde taal spreken en schrijven, onderzoek doen in je eigen omgeving, planten bekijken in de biologieles, tekenen bij wiskunde, internetten op jouw tablet en bij de gymles kun je je helemaal uitleven!
Eerste klas
Aan het begin van het eerste jaar word je door de aannamecommissie geplaatst in de klas die het beste bij je past:
- mavo
- havo/mavo
- vwo/havo
- vwo of
- tto
Mavoklassen krijgen les in het gebouw aan de Paul Krugerlaan en alle andere brugklassen in het gebouw aan de De la Reijweg. In principe blijf je het hele eerste jaar in dezelfde klas, maar als blijkt dat je beter op je plek bent op een ander niveau, stap je tussentijds over. Hierover beslist de docentenvergadering. Aan het eind van de eerste klas ga je over naar mavo-2, havo-2, vwo-2 of tto-2.
Tweetalig onderwijs (tto)
Ons vwo heeft een tweetalige variant: het tto. Bij tto krijg je de helft van de vakken in het Engels. Met deze opleiding krijg je een IB-diploma (naast je vwo-diploma) waarmee je extra goed bent voorbereid op studeren en werken in het buitenland.
Klassieke talen
In vwo-2 en tto-2 kun je ook voor Latijn en Grieks of alleen Latijn kiezen. In de brugklassen tto, vwo en vwo/havo kun je minors volgen die aansluiten bij deze klassieke talen. Ook kun je een introductieochtend over de klassieke talen volgen, zodat je een goede keus kunt maken in klas 2.
De Nassau Academie
De Nassau Academie is voor leerlingen van 1 t/m 6 vwo, leerlingen van mavo-2, havo-3 en havo-5. Je volgt binnen De Nassau Academie Academieminors die worden gegeven door twee docenten. Om de kwaliteit van deze speciale lessen zo goed mogelijk te waarborgen, werken we nauw samen met instellingen van middelbaar beroepsonderwijs, hoger en universitair onderwijs. De samenstelling van het academieprogramma is breed, waardoor leerlingen kunnen kiezen wat het best bij hen past. In het auditorium organiseren we regelmatig lezingen die aansluiten bij de Academieminors. De resultaten komen vast te liggen in een portfolio en de leerlingen ontvangen een certificaat voor hun prestaties.
Mentor en begeleiding
Omdat je moet wennen aan een nieuwe school, helpen we je daarbij. Vanaf de eerste dag heb je een mentor. Die doet zijn best je te leren kennen en antwoord te geven op al je vragen. De mentor voert gesprekken met je en houdt contact met thuis. Tijdens het mentoruur in de brugklas leer je studievaardigheden, zoals plannen, samenvatten en samenwerken. Leerlingen die hier vanaf klas-2 hulp bij kunnen gebruiken, kiezen samen met de mentor voor Begeleidingsminors die hierin ondersteunen.
Veilige routes
De Nassau is makkelijk te bereiken. Als je wat verder woont, kun je met de bus komen. Veel bussen stoppen vlakbij onze schoolgebouwen. De meeste leerlingen komen met de fiets, over veilige fietspaden en kruispunten met verkeerslichten.
Kunst en cultuur
Op de Nassau worden er binnen het lesaanbod tekenen, handvaardigheid en CKV regelmatig uitstapjes gemaakt naar culturele en kunstzinnige organisaties. Hierbij maken leerlingen op alle niveaus (mavo-havo-vwo) door de verschillende leerjaren heen kennis met verschillende kunstdisciplines. Ook worden er regelmatig docenten dans, graffiti, theater beeldende kunst uitgenodigd om in de klas- of in ons auditorium- een workshop te verzorgen.
Als aanvulling op de reguliere lessen hebben we voor leerlingen van klas 1, 2, 3 een CKV –junior week waarin leerlingen in hun eigen omgeving op zoek gaan naar Kunst en Cultuur, dit wordt verbonden aan een workshop of creatieve opdracht. Leerlingen gaan in de onderbouw van hun Nassau loopbaan naar het museum en in de bovenbouw kunnen zij op alle niveaus examen doen in de Kunstvakken. Leerlingen kunnen binnen het programma van De Nassau Academie eveneens kiezen voor verschillende creatieve minors.
Naast dat de Nassau kunst en cultuur een warm hart toedraagt door het delen van een eigen kunstcollectie op de locatie RW, is er ook een aantal organisaties die we vaak bezoeken of waar we nauw contact mee hebben (de Nieuwe Veste, Smb, Bibliotheek Breda, Cultuurnacht NV, Event entertainment, Tiggelman Dansstudio, Scapino Ballet, Chassé Breda, Van Abben museum, de Pont en het Stedelijk museum Amsterdam).