Aankondiging academieavond

Wat wilde de intellectuele reus, Thorbecke?

Op dinsdagavond 14 mei verwelkomen we prof. dr. Remieg Aerts. Hij is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit. In 2018 schreef hij de biografie ‘Thorbecke wil het: biografie van een staatsman’. Een bekroond en monumentaal boek.

De schrijver Remieg Aerts brengt Thorbecke tot leven. De ‘persoon’ Thorbecke was – maar voor wie zou dat niet gelden? – nogal complex. Mooier tot uiting komt dat niet dan in de tegenstelling tussen de romantische, liefhebbende echtgenoot die hij was, en de tegelijkertijd bijna zelfingenomen en bepaald niet altijd sympathieke staatsman die hij ook was. De lange staatsman Thorbecke imponeerde zijn omgeving. Hij kwam binnen met de groet ‘goedenavond mijne heren’ en dan maakte men hem gelijk tot voorzitter. Zijn kennis was intimiderend. Met een enkel gebaar, zijn grijsblauwe ogen, zijn trefzekere formuleringen en de dreiging van zijn sarcasme legde hij iedereen zijn gezag op.

In de academielezing besteedt Remieg Aerts aandacht aan de politieke arena van nu. Tegenwoordig wordt in de politiek gevraagd om een goed verhaal, om leiderschap en een beweging die mensen inspireert. Hebben we voorbeelden? Ja, want de moderne politiek van Nederland begint bij Thorbecke, de man van de grondwet van 1848, de vormgever van Nederland. Er zijn scholen, straten, pleinen, prijzen en lezingen met zijn naam en hij heeft een standbeeld in drie steden. Nog steeds staat hij in het rijtje Grootste Nederlanders. Hoe kwam deze outsider in de politiek terecht, wat heeft hij gerealiseerd en wat kunnen wij nog van hem leren? Daarover gaat de lezing.

Iedereen is welkom! U kunt zich inschrijven via deze link.

Niet gevonden wat je zocht?
Neem dan gerust contact met ons op.
nassau-arrow Contact
Vandaag