Nassau Academie18 januari | De la Reijweg 136 | Aanvang 20.00 uur | Inloop 19.30 uur
Wijo Kop
Stress en het gebroken hart 

We kijken uit naar onze eerste gast in het nieuwe jaar: professor Willem J. (Wijo) Kop. Hij is uitgenodigd in het kader van de academielezingen van De Nassau. In zijn lezing ' Stress en het gebroken hart' bespreekt hij hoe alledaagse spanningen kunnen ontaarden in nare lichamelijke aandoeningen.

Kop is hoogleraar medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Van 1981 tot 1988 studeerde hij in Utrecht, in 1994 promoveerde hij aan de Universiteit van Maastricht. Daarna verliet Kop Nederland om tot 2010 in de Verenigde Staten te werken, eerst bij de Uniformed Services University of the Health Sciences, later bij the University of Maryland in Baltimore. Momenteel is Kop verbonden aan Tilburg University; hij onderzoekt de effecten van psychologische factoren op biologische  processen en is actief bij het onderwijs op dit gebied betrokken. Ook is Kop hoofdredacteur van het tijdschrift Psychosomatic Medicine.

In de lezing “Stress en het gebroken hart” gaat Wijo Kop in op het verband tussen psychische factoren als depressie, uitputting of acute psychische stress en biologische processen die een rol spelen bij hart- en vaatziekten. De lichamelijke effecten van stress kunnen nogal uiteenlopen. Leidt stress bij jonge en gezonde mensen tot een verlaagde pijndrempel, bij oudere mensen met vernauwde kransslagaders vergroot stress de kans op een levensbedreigend hartinfarct.

Kop laat ons zien hoe we stress het beste kunnen begrijpen en wat we eraan kunnen doen, met name in het licht van hartaandoeningen.

Klik hier voor aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van de Nassau Academie: Arjette Eijlders Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.