Nieuwsflits

De tekenlerares en de koningin

geplaatst op: 26-02-2014
Yonne de Ridder, een van onze docenten tekenen, heeft meegewerkt aan een project van Stichting de Cultuurkantine. De cultuurkantine wil kunst en cultuur bereikbaar maken voor iedereen. Ook voor jongeren voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

Yonne was als kunstenaar betrokken bij het project Dossier 3.0. Zij was een van de vijftig kunstenaars die gekoppeld werden aan vijftig kinderen uit verschillende jeugdzorginstellingen.

Samen met Sevde (17 jaar) heeft Yonne tien weken in haar atelier gewerkt. Er zijn in die tijd twee portretten van Sevde gemaakt, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van druktechnieken en vilt.

Ook de andere koppels hebben zich tien weken aan de kunst gewijd. Alle kunstwerken worden momenteel geëxposeerd in het Noord-Brabants museum in Den Bosch.
De expositie werd geopend door Koningin Maxima.PERSBERICHT

Kunstkameraden
8 februari t/m 6 april 2014


’s Hertogenbosch, 9 januari 2014- Van Bergen op Zoom tot aan Deurne zijn vanaf november jl. 50 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar van zes diverse jeugdorganisaties in Noord-Brabant aan de slag in de ateliers van 50 professionele Brabantse kunstenaars. Allerlei kunstvormen worden beoe¬fend om de kinderen hun verhaal te laten vertellen. Het atelier is de plek waar deze kinderen onvoorwaarde¬lijke aandacht krijgen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. De 50 kunstwerken worden in de expositie Kunstkameraden van 8 februari tot en met 6 april tentoongesteld in Het Noordbrabants Museum.

Stichting De Cultuurkantine

Stichting De Cultuurkantine maakt kunst en cultuur bereikbaar voor kinderen en jongeren. Cultuurparticipatie is een middel om te ontdekken waar je talenten liggen. Aan cultuur kunnen kinderen en jongeren plezier beleven, het kan nieuwsgierig maken en het kan richting geven. Het ontwikkelen van je eigen creativiteit en het laten horen of zien wie je bent en wat er in je leeft, heeft een groot effect op de ontwikkeling van een kind. De positieve effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. Stichting De Cultuurkantine maakt door middel van projecten kunst en cultuur toegankelijk voor kinderen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. De deelnemende jeugdzorgorganisaties zijn Almata Ossendrecht, Juzt, Kompaan en De Bocht, De La Salle, BJ Brabant en Combinatie Jeugdzorg

Kunstkameraden
Het is voor de derde keer dat een dergelijk kunstproject wordt gerealiseerd door de Stichting De Cultuurkantine, echter het is de eerste keer dat de kunstwerken museaal worden getoond. Het Noordbrabants Museum is vanaf de totstandkoming bij het project betrokken. Het museum heeft de expositie Kunstkameraden mede mogelijk gemaakt omdat kinderen een belangrijke doelgroep vormen in het beleid en educatieve visie; elk kind is welkom in het museum. Daarbij wil het museum bezoekers raken, vermaken, inspireren en binden en kiest daarom voor uitdagende, afwijkende onderwerpen. Het oproepen van oprechte emoties en beroering is voor het museum van groter belang dan het tonen van zeldzame werken. Door middel van de achterliggende menselijke verhalen brengt het museum het gekozen thema dichterbij, waardoor het voor de bezoeker een bron van inspiratie kan zijn.

Over Het Noordbrabants Museum
Met sprankelende tentoonstellingen en een veelzijdige programmering toont Het Noordbrabants Museum de rijkdom van de Brabantse kunst, geschiedenis en cultuur. Het uitgebreide en gerenoveerde Noordbrabants Museum vormt samen met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een van de grootste culturele attracties van Nederland. Bezoekers vinden in dit nieuwe Museumkwartier in hartje Den Bosch een veelheid aan cultuurhistorie, kunst en design onder één dak. Het Noordbrabants Museum werd 24 mei jl. heropend door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix der Nederlanden en trok sindsdien al 150.000 bezoekers

Adres
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch
T +(0)73 – 6 877 877
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Fotograaf: Pim Evers, Lighthouse Studio

Extra foto's