Nieuwsflits

Leren doseren

geplaatst op: 15-03-2013
Heb je je computer aan staan en je mobiel onder handbereik, als je je schoolwerk doet? Eet je gedachteloos koektrommels leeg? Bezwijk je regelmatig voor het gemakkelijke lekkers van de schoolkantine? Check je na elk piepje, trilletje of ander seintje je mobiel, zelfs 's nachts? Heb je aan het eind van een dag wel eens het gevoel eigenlijk geen zinnig woord met je familieleden te hebben gewisseld, omdat je tot het moment van naar bed gaan te druk was met van-alles-en-nog-wat? Ben je eigenlijk ook al heel lang van plan eindelijk eens echt meer te bewegen, maar vind je er de tijd niet voor?

Leer dan eens doseren!

Afgelopen donderdag opende Psychiater Bram Bakker een studiemiddag met de lezing 'Leren doseren'. Hij prikkelde het gezelschap met de vraag 'Wie van jullie denkt dat hij verslaafd is?' en concludeerde meteen dat iedereen loog die meende dat hij niet verslaafd was..
Natuurlijk kan je discussiëren over wat een verslaving is, maar zijn punt had hij gemaakt: iedereen worstelt met een doseerprobleem. Of het nu gaat om eten, drinken, roken, tv-kijken, facebooken, snoepen, bereikbaar zijn, multitasken, netwerken of wat al niet meer.
Bram Bakker constateerde dat het in onze tijd moeilijk is jezelf te beteugelen: prikkels zijn veelzijdig en alomtegenwoordig. Iemand die niet kan kiezen, gaat ten onder aan een teveel, zowel op materieel als immaterieel terrein. Ouderwetse ziektes zijn niet de belangrijkste reden voor doktersbezoek, een verkeerde leefstijl is in negen van de tien gevallen de reden een arts te raadplegen.
Een mens moet zichzelf beschermen tegen een overdosis aan verleidingen op allerlei terreinen. Zorg voor voldoende beweging, zet je apparaten op tijd uit, gun jezelf voldoende nachtrust, zorg voor een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, doe niet van alles tegelijkertijd en praat met elkaar. Dat waren Bram Bakkers belangrijkste adviezen. En daar kan je niet jong genoeg mee beginnen.

In workshops werd na zijn lezing op verschillende onderwerpen ingegaan. Bram Bakker diepte het onderwerp verslaving verder uit. Frans Bouma ging in op het signaleren van drugsgebruik bij jongeren. Ad van der Does behandelde het onderwerp pesten. Orthopedagoog Yannicke Rutters besprak de diagnostiek die nodig is bij het toekennen, van gelden voor LWOO en PCL en Marie Thérèse Reichmann gaf een inkijkje in het werk van de vertrouwenspersoon van de school.

Na een leerzame middag gingen de aanwezigen huiswaarts met het besef dat aandacht, ontspanning én evenwicht tussen beide voor iedereen belangrijk zijn.